Apartment in Khamovniki
Apartment in Khamovniki
This quiet apartment is located in an old house built in 1912 in the historical center of Moscow.
In Soviet times, it was communal housing, and earlier, before the Russian revolution, these apartments were offered to tenants for longtime rent. At that time, representatives of the Russian capital's intelligentsia lived in this house.

The history and atmosphere of this house and its location prompted the owners to buy it. They asked us to design an interior for modern life while preserving the spirit and atmosphere of old Moscow, with its slow life, long tea parties, and even a retro rotary dial phone.
The windows overlook the traditional old Moscow courtyard and the main orthodox church of the country, Cathedral of Christ the Saviour.
When designing, we decided to keep the corridor layout which is traditional planning for those times. A long corridor that runs through the entire apartment opens from tall doors made according to historical drawings. Above the doors are traditional transoms that let natural light into the corridor.

In the kitchen room, there is still an exit to the back stairs, which was previously used for the passage of servants.
The apartment is partially furnished with antique pieces, which is the property of the family.
There are also items of Soviet art from the owners' collection.

In the decor, we used traditional oak parquet, metlah tiles which were especially valued in the decoration of houses in the early 20th century, as well as a paper wall covering. Some of the upholstered furniture is also antique, but we have updated it with bright fabrics made of natural silk.

The apartment has a room that at first glance is somewhat out of the general style of the place. This is the room of the owners' son. The furniture is made entirely to address the needs of a young person. The room is designed entirely in white and decorated with bright, rebellious details that are characteristic of the personality of its owner. At the same time, there are details that emphasize the beauty of the historical space - a traditional door with a transom leads to the room, a fragment of the brickwork of the building's wall is left behind the bed, and cast-iron radiators were located under the windows.

In general, the project turned out to be very atmospheric, the daylight falls beautifully here and time seems to stop.